SpaceX fisker i markedet for små satellitter

Kunder kan købe sig til en plads ombord på Falcon 9-raketten for helt ned til 2,5 millioner dollars.

Små satellitter er hotte. Sværmen af cubesats, microsats og nanosats i kredsløb om Jorden vokser i takt med, at elektronikken skrumper i både størrelse og pris. Den traditionelle satellit på størrelse med en bus og et budget på flere hundrede millioner dollars er efterhånden yt med undtagelse måske af de mest avancerede kommunikations – og overvågningssatellitter. I dag er de små satellitter så billige at selv Aarhus Universitet har haft råd til at sende en cubesat, Delphini 1, i kredsløb om Jorden.

Satellitternes krympen har også fået nye raketproducenter til at satse på små raketter, da det koster mere at bygge en stor raket frem for en lille. Den new zealandske virksomhed Rocket Lab sender eksempelvis satellitter på 150 kilo i kredsløb om Jorden for omkring fem millioner dollars. En opsendelse med SpaceX’ Falcon 9 raket koster til sammenligning 62 millioner dollars, men til gengæld kan den så også løfte 22,8 tons.

Men nu vil SpaceX også have en del af markedet for de små satellitter. Mandag skrev virksomheden på Twitter, at der fremover vil være faste afgange med Falcon 9 med plads til mange satellitter, vi ved endnu ikke hvor mange, på mellem 150 og 300 kilo; kunden køber sig til en plads, og hvis det viser sig, at man ikke kan nå afgangen, kan man ombooke til et senere tidspunkt mod et gebyr. Kunder, der bestiller 12 måneder i forvejen, og som har en satellit på 150 kilo, kan få en plads for 2,25 millioner dollars.

Alle afgange vil være fra Vandenberg Air Force Base i Californien, destinationen er sol-synkront-kredsløb (SSO)*, højden er på 500-600 kilometer over Jorden og første opsendelse er fastsat til engang imellem november 2020 og marts 2021. Derefter vil der være en opdsendelse i første kvartal af 2022 og igen i første kvartal af 2023.

Når en raket flyver med flere satellitter på én gang kaldes det på engelsk ride-share. Normalt er det ligesom GoMore; en raket er blevet booket til at sende en større satellit afsted, men der er plads til flere, mindre satellitter, så de får lov at flyve med til en lavere pris. Det SpaceX tilbyder er dedikeret ride-share – det minder mere om en rutebil med faste afgange og plads til mange flere passagerer.

Ved hjælp af ride-share kan det nogle gange være mere økonomisk at sende en lille satellit ud i rummet på en stor raket frem for en lille, da prisen per kilo typisk er lavere på store raketter end på de små. Selvom det kun koster fem millioner dollars at sende en af Rocket Labs Electron-raketter afsted, så er prisen per kilo oppe på 33.333 dollars, mens den for SpaceX’ Falcon 9-raket er på blot 2719 dollars.

VirksomhedRaketPris for opsendelseLøfte-evne til LEO** (kg)Pris pr. kg
SpaceXFalcon 962 mio $22.8002719 $
Rocket LabElectron5 mio $15033.333 $

Fordelen ved RocketLab er, at de kan sende satellitten præcis i det kredsløb, som kunden ønsker, hvor det typisk er den største satellit, der dikterer kredsløbet ved ride-share hos SpaceX, og ved dedikeret ride-share vil det altid være et SSO-kredsløb, der er destinationen.

Den europæiske rumfartvirksomhed ArianeSpace annoncerede ligeledes mandag, at deres kommende raket, Ariane 64, også vil lave dedikerede ride-share missioner for små satellitter med geostationært kredsløb (GEO)*** som destination.

Du kan læse mere om emnet her:

SpaceNews – Arianespace and SpaceX offering new dedicated rideshare services

ArianeSpace – Arianespace’s “GO-1” mission will provide small satellites with a direct flight to geostationary orbitArianeSpace

SpaceX – Smallsat rideshare program

* Satellitter, som enten har brug for konstant sollys til deres solpaneler eller er sendt i rummet for at undersøge Jorden i dagslys, flyver i et sol-synkront-kredsløb. De udnytter, at Jordens tyngdefelt er stærkere omkring ækvator ved at flyve i et kredsløb, som hælder 98 grader i forhold til ækvator. Derved trækker den ekstra tyngdekraft i satellitten, så den forbliver i konstant sollys.

** LEO – Low Earth Orbit. Kredsløb over Jorden i en højde på mellem 160 og 2.000 kilometer. Ofte bliver raketter klassificeret efter, hvor mange tons, de kan løfte til det kredsløb.

*** Satellitter, som har brug for at befinde sig over et bestemt punkt på Jorden hele tiden, udnytter, at det tager 24 timer at gennemføre et kredsløb om Jorden i 35.786 kilometers højde – altså følger de med rundt om Jorden lige så hurtigt som planeten roterer om sig selv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: