Du kan navngive solsystemets største unavngivne dværgplanet

I 2007 opdagede astronomer en dværgplanet i solsystemets yderste egn, Kuiper-Bæltet. Indtil nu har den cirka 1250 kilometer store verden (diameter) haft betegnelsen 2007 OR10, og nu mener et hold astronomer, at det er på tide, at den får et navn, og at offentligheden skal vælge det.

De tre navne i spil er Gonggong, Holle og Vili. Hvert navn refererer til noget af det, som kendetegner dværgplaneten.

2007 OR10 er et af de rødeste himmellegemer i Kuiper-bæltet. Ved hjælp af spektroskopi kan astronomerne se, at dværgplaneten indeholder store mængder is og måske spor af metan. Dens kredsløb er meget elliptisk, så når den er tættest på Solen er den 33 AU (Astronomical Unit, Jordens afstand fra Solen, 150 millioner kilometer), og når den er fjernest er den helt ude ved 101 AU. Dens kredsløb sender den altså noget længere væk fra Solen end dens søsterplanet Pluto, som blot når ud til 49 AU, når den er fjernest. Herude er det så koldt, at is er hårdt som klippe.

Gonggong er en kinesisk vandgud med rødt hår og en slangeagtig hale og navnet kommer fra mandarin. Han er blandt andet kendt for at skabe kaos og forårsage oversvømmelser.

Holle er en europæisk vintergudinde, og navnet stammer fra tysk. Det er hende, som får det til at sne, når hun reder sin seng, og hun er kendt fra vintersolvhervet og sat i forbindelse med mistelten og kristtjørn, som begge har røde bær.

Vili er en af guderne fra nordisk mytologi. Han er bror til Odin og Ve og det var dem, som dræbte urjætten Ymer. Ud af Ymers krop skabte de universet – kødet og knoglerne blev til Jorden og blodet blev til floder og oceaner.

Du kan stemme på din favorit via dette link:
https://2007or10.name/

p.s. jeg stemte på Vili

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: