SpaceX lander alle tre løfteraketter efter anden Falcon Heavy affyring

Klokken 00:35 i nat dansk tid løftede en Falcon Heavy raket sig fra affyringsplatform 39A i Kennedy Space Center, Florida. Det er anden gang at virksomheden SpaceX affyrer verdens kraftigste raket på markedet.

Mange vil måske huske billedet af en rød Tesla Roadster i rummet med den runde jord i baggrunden. Elbilen blev sendt op den 6. februar sidste år som en del af prøve-opsendelsen af Falcon Heavy. Dengang lykkedes det at lande de to løfteraketter på land, men den primære raket ramte ved siden af landingsplatformen til havs og gik til grunde.

Men i nat havde SpaceX mere held med sig. To minutter og 30 sekunder efter Falcon Heavys 27 Merlin-motorer havde løftet den op fra affyringsplatformen, løsnede de to løfteraketter sig fra den primære raket. Hurtigt drejede de cirka 180 grader, og vendte tilbage mod Floridas kyst. Fem minutter senere faldt de ned fra himlen, tændte motorerne igen og landede sikkert på hver deres landingsplatform.

I mellemtiden havde den primære raket løsnet sig fra Falcon Heavys andettrin, som sørgede for at sende kommunikationssatellitten Arabsat 6A i kredsløb. Den primære raket drejede ikke 180 grader, men fortsatte flere hundrede kilometer ud over havet. Efterhånden dalede den længere og længere ned i Jordens atmosfære, der fungerede som en bremse. Langt ude i Atlanterhavet faldt den ned, tændte motorerne og landede sikkert på landingsplatformen.

Falcon Heavy er i stand til at sende 63 tons i kredsløb om Jorden, og der er ingen anden raket i verden, som aktuelt kan matche det. Prisen per opsendelse er 90 millioner dollars, hvilket er uhørt billigt i rumfartbranchen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: