Stjernekiggere vrede over Elon Musks internet-satellitter

Den nattehimmel, du kan gå ud at kigge op på i aften, er ikke den samme, som dine forældre kiggede på, da de var børn. Jo, de ligner hinanden, men hvis du kigger godt efter i minutterne før solopgang eller efter solnedgang, vil du se små lys vandre henover den mørke himmel.

Det er satellitter, der kredser højt over Jorden, hvor de stadig er badet i sollys, mens solen er forsvundet bag horisonten nede på Jorden. Siden Sputnik i 1957 som den første gik i kredsløb om Jorden, er de små vandrende lys blevet flere og flere på nattehimlen, særligt i de seneste år, hvor prisen på at fremstille dem er raslet ned, og det ligger i kortene, at der bliver endnu flere i fremtiden.

Sidste torsdag sendte virksomheden SpaceX, som er grundlagt af Elon Musk, de første 60 satellitter af deres Starlink-konstellation i kredsløb om Jorden. En konstellation er en stor gruppe satellitter, der allesammen har samme funktion, og som flyver i samme højde for at dække en stor del af Jorden. Starlink skal bestå af 12.000 satellitter, og de er designet til at levere internetforbindelse til alle kroge af Jorden.

Det tog ikke lang tid, før de første amatørastronomer fangede de 60 satellitter med deres kikkerter og delte det på Twitter.

Den hollandske amatør-astronom Marco Langbroek var i stand til at filme de 60 satellitter, da de krydsede den hollandske nattehimmel. På det tidspunkt fløj de stadig i tæt formation, men senere har de øget afstanden til hinanden. Du kan følge Marco Langbroek på twitter her: https://twitter.com/Marco_Langbroek

Samtidig lød der kritiske røster fra astronomer og rumforskere på Twitter og diverse internet-fora. Astronomi handler om at indsamle lys fra stjerner, planeter, galakser og alle de andre ting, der suser rundt derude i rummet. Jo mere lys astronomerne kan indfange med deres følsomme teleskoper, og jo renere det er for forstyrrelser, desto bedre. Af den grund er mange bekymrede over, hvad lyset fra over 12.000 satellitter vil betyde for kvaliteten af astronomiske observationer i fremtiden. Det er af samme grund, at der i branchen er stor modstand mod reklamer i rummet, som dem StartRocket vil lave.

Her er nogle af de reaktioner, der er kommet i kølvandet på Starlink:

A globe-circling swarm of flashing satellites could wreak havoc with the type of deep-sky observations crucial to modern research.

spaceweather.com

Elon Musk lagde godt mærke til de mange kritiske tweets, og han afviste, at satellitterne kommer til at volde problemer for astronomien, og sagde samtidig, at fremtidens teleskoper alligevel bør sendes ud i rummet, hvor de er fri for de forstyrrelser, der er i atmosfæren (og fra satellitter). Blandt andet henviste han til, at der i forvejen er omrking 5000 satellitter i kredsløb om Jorden, og at det er sjældent, folk lægger mærke til dem.

Selvom han først afviste, at der skulle være et problem, tweetede han senere, at han har bedt holdet, der arbejder med Starlink, at finde en måde at reducere satellitternes albedo, det vil sige, hvor meget sollys de reflekterer.

Der var også forskere, som forsøgte at nedtone, hvor stor betydning Starlink umiddelbart kommer til at have på astronomien. Planetforsker ved University of Central Florida, Phil Metzger, skrev i en tråd på Twitter, at fly og flagermuse i forvejen giver større gener end 12.000 Starlink-satellitter vil forårsage.

Samtidig er det værd at have in mente, hvad formålet med Starlink er. Det er kun lidt over halvdelen af verdens befolkning, der i dag har adgang til internettet, og det er særligt folk i udviklingslande, som mangler hurtig adgang til Google, Facebook, Youtube, Wikipedia og de services, som befolkningerne i I-landene tager for givet. Virksomheder som SpaceX kan levere internet til det enorme kundepotentiale via rummet, hvilket er billigere end at skulle trække fiberkabler gennem lande med korruption og dårlig infrastruktur. Den service vil ifølge Elon Musk kunne hjælpe tusindvis af mennesker ud af fattigdom.

Samtidig skal Starlink finansiere Elon Musks planer om at grundlægge en koloni på Mars med en million indbyggere.

SpaceX er ikke alene om at bygge konstellationer: Der findes omkring otte andre virksomheder, blandt andet OneWeb og Amazon, som konkurrerer om at etablere et verdensomspændende bredbåndsnetværk i rummet, og som ligeledes har planer om at sende tusindvis af satellitter i kredsløb om Jorden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: