RAKETAFFYRING: Blue Origins raket tager på smut-tur i rummet klokken 15:30

Det er med kort varsel, at Blue Origin annoncerer sine raketaffyringer. Igår landede der et tweet fra virksomheden om, at de regner med at sende deres genbrugelige New Shepard på et 100 kilometer højt hop direkte op i rummet, hvorefter såvel raket som kapsel vender tilbage til Jorden igen. Her kan du se, hvordan det fungerer:

Virksomheden, som ejes af Amazons grundlægger Jeff Bezos, er de eneste i verden, der laver denne slags opsendelser, og planen er, at almindelige mennesker i den nære fremtid skal kunne købe sig til en plads i kapslen, og på den måde få sig en tur ud i rummet og opleve vægtløshed i et par minutter, før kapslen falder ned til Jorden igen og lander under en faldskærm.

Men indtil Blue Origin har gennemført tilstrækkelig tests til, at de mener, der kan flyve mennesker med på New Shepard, er det eksperimenter fra blandt andet NASA, som er med som passager. På Jorden er det svært at undersøge effekterne af vægtløshed, og det er dyrt at sende ting i kredsløb om Jorden på en af de større raketter som Soyuz eller Falcon 9. Derfor er den petite New Shepard (sammenligning af Faclon 9 vs New Shepard) en god platform for eksempelvis skoler og universiteter, som vil give deres studerende mulighed for at lave tests i vægtløshed. SpaceNews har skrevet mere om, hvad det er for eksperimenter, der flyver på denne opsendelse, og hvilke eksperimenter, der kan flyve med i fremtiden.

Blue Origin starter live-streamen allerede klokken 15.10. Du kan følge med i opsendelsen her:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: