Rapport: NASAs bemandede Mars-plan dur ikke

Rumfartagenturet, som lykkedes med at bygge en måneraket fra bunden og lande de første mennesker på Månen på under et årti, kan ikke nå at sende mennesker til Mars inden 2033. Sådan lyder dommen i en uafhængig rapport om NASAs planer for bemandede ekspeditioner til Den Røde Planet. Det er den amerikanske kongres, som gav NASA besked på at undersøge, om det vil være muligt med en bemandet Mars-mission inden 2033, og NASA bad derfor Science and Technology Policy Institute (STPI) om at udarbejde den uafhængige rapport.

Aktuelt arbejder NASA hårdt på at få gjort den forsinkede Space Launch System (SLS) flyveklar. Det er den kæmpe-raket, der ifølge NASA selv skal muliggøre fremtidige missioner til Mars, og som i første omgang skal sende astronauter ombord på den ligeledes forsinkede Orion-kapsel tilbage til Månen, hvor kapslen skal koble sig til rumstationen Lunar Gateway, som aktuelt knap har forladt tegnebrættet. Det er fra Gateway at et fremtidigt rumskib kaldet Deep Space Transport (DST) skal rejse til Mars fra.

Måske ikke så overraskende lyder rapportens konklusion, at de mange nye teknologier, som NASAs plan kræver, gør det umuligt for rumfartagenturet at sende mennesker til Mars før 2033. Selv hvis rumfartagenturet fik lov at bruge alle de penge på Mars-missionen, de kunne drømme om, vil det ikke være realistisk, at NASA kan nå 2033-målet, står der i rapporten.

Læs mere om rapporten her.

Formanden for Mars Society, Robert Zubrin, har kritiseret NASAs tidligere og aktuelle Mars – og Måne-planer for at være unødvendigt komplicerede.

“While I would love to dispute this report, it actually understates the problem. If one accepts NASA’s ‘Exploration Campaign’ – including SLS, Orion, Gateway, and DST as necessary, there is no way NASA would be able to do even a Mars orbital mission, let alone landing, by 2033, or 2133 for that matter, as it is questionable whether any agency so irrational as to embrace NASA’s current Mars mission plan would ever be able to send humans to Mars at all,” skriver Robert Zubrin på Mars Societys hjemmeside.

Han påpeger, at det slet ikke er nødvendigt at tage til Månen først, for at tage til Mars, og at SLS samt de øvrige komponenter i NASAs plan er langt dyrere, end den pris som virksomheden SpaceX kan tilbyde med Falcon Heavy, som er flyveklar, og senere med Starship/Super Heavy, der er planlagt til at være et dedikeret Mars-fartøj.

Læs resten af Robert Zubrins kommentar her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: