Stort tilbageslag for SpaceX: Rumkapsel springer i luften

Det gik ellers så godt for SpaceX for tiden. Virksomheden scorede rene 12-taller hos NASA, da de i marts testede deres Crew Dragon kapsel ved at sende den op til Den Internationale Rumstation og lande den sikkert i Atlanterhavet igen et par dage senere. Det var en milepæl på vejen mod kommercielle flyvninger med astronauter, og med den succesfulde test så SpaceX ud til at blive den første virksomhed, til at sende astronauter i rummet. Indtil for nylig var der tale om, at det kunne ske allerede i år.

Men en “anomali” lørdag ser ud til at have sendt SpaceX langt tilbage i feltet. Virksomheden gennemførte en test af abort-motorerne på den tilbagevendte Crew Dragon, som i nødstilfælde skal kunne fjerne kapslen fra raketten og redde besætningen. Men noget, vi ved endnu ikke hvad, gik galt, og kapslen sprang i luften på testplatformen.

I flere kilometers omkreds kunne man se røg fra testplatformen, og senere bekræftede SpaceX, at der var gået noget galt.

Det positive ved anomalien er, at der ikke var nogen ombord, og at ingen omkring testplatformen er kommet til skade. Der er tydeligvis noget, som SpaceX har overset i deres design, og de fejl, der måtte være, får de nu mulighed for at glatte ud, før mennesker stiger på rumkapslen. Da det var abort-motorerne, SuperDraco, SpaceX ville teste, er den umiddelbare slutning, at det er her, fejlen skal findes. SuperDraco er en 3D-printet motor, som har gennemgået hundredevis af tests, da arbejdet med Crew Dragon har været flere år undervejs. Man skulle altså tro, at alle børnesygdomme var blevet opdaget, men det kan være, at motorerne har taget skade i løbet af missionen til Den Internationale Rumstation, eventuelt da kapslen landede i Atlanterhavet og blev udsat for saltvand.

Hvis ikke kapslen var sprunget i luften, ville SpaceX have brugt den til at simulere et nødstilfælde, for at se, om den rent faktisk kunne løsrive sig fra raketten og lande sikkert.

Vi kan forvente, at NASA vil have en udførlig undersøgelse af, hvad der skete, som kommer til at forsinke bestræbelserne på at gøre Crew Dragon flyveklar.

Udover SpaceX udvikler Boeing også en rumkapsel, Starliner, som skal bruges til at sende astronauter op til Den Internationale Rumstation. NASA betaler begge virksomheder for at udvikle rumkapsler, for siden rumfærgen gik på pension i 2011, har alle astronauter fløjet i den russiske Soyuz-kapsel på deres rejse op til rumstationen, en løsning som med geopolitiske spændinger og en høj billetpris ikke er holdbar for NASA.

Som en opfordring til de virksomheder, som ville påtage sig opgaven at sende astronauter i rummet fra USA igen, efterlod den sidste rumfærges besætning et amerikansk flag på rumstationen, der venter på at blive taget med ned til Jorden igen af det første hold ombord på et kommercielt rumskib. Med SpaceX’ anomali er det i langt højere grad et åbent spørgsmål, om det bliver SpaceX eller Boeing, der kan erobre flaget.

På den sidste mission med rumfærgen, STS 135, efterlod besætningen et amerikansk flag, som også var med ombord på den første rumfærge-mission, STS-1. Flaget venter på det næste hold astronauter, som tager afsted fra amerikansk jord, kommer op og henter det. Foto: NASA.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: