SpaceIL vil forsøge at lande på Månen igen

Det gik ikke som israelske SpaceIL havde forventet sidste torsdag: I stedet for en blød landing i det grå månestøv endte non-profit organisationens ubemandede Beresheet-rumskib med at ramme overfladen med over 500 kilometer i timen. Vi ved endnu ikke helt, hvad der gik galt, men meget tyder på, at det var vrøvl med Beresheets raketmotorer, som blev rumskibets banemand.

Men SpaceIL giver ikke op. Kort efter det fejlslagne landingsforsøg annoncerede de, at de vil bygge Beresheet 2, som forhåbentlig skal lykkes, hvor Beresheet kom til kort. Der er allerede nedsat en arbejdsgruppe, som skal tage fat på arbejdet med et bygge det nye rumskib. Det annoncerede SpaceILs formand Morris Kahn i søndags.

SpaceIL var oprindeligt en af deltagerne i Googles Lunar Xprize, sammen med en række andre hold fra hele verden, der konkurrerede om at lande på Månen først. Deadline var sat til 2014, men arrangørerne valgte at skubbe deadline et par gange, fordi deltagerne var fra langt fra at nå målet. I januar 2018 var der imidlertid gået for lang tid og Google Lunar Xprize valgte at indstille konkurrencen. Men på trods af det fortsatte SpaceIL, og de er ikke de eneste – indiske TeamIndus regner også med at sende deres rumskib til Månen i år.

Selvom konkurrencen var overstået, valgte Google Lunar Xprize alligevel at udbetale en præmie på en million dollars for SpaceILs historiske præstation. Israel er nu det syvende land til at sende et rumskib i kredsløb om Månen og det fjerde land til at ramme Månen.

Her prøver Youtuberen Scott Manley at forklare, hvad der gik galt med Beresheet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: