Et billede af det vi ikke kan se

Det ser ikke ud af meget, den sorte klat omfavnet af en orange ring. Men billedet er historisk – menneskeheden har for første gang kastet sit blik på det, vi ellers ikke kan se; et sort hul.

Det kunne forskere fra hele verden i dag afsløre. I flere år har de arbejdet på at opbygge et globalt netværk af radioteleskoper, som ved hjælp af atomure har været i stand til at lave synkrone observationer på tværs af kloden og til sidst samle dem til et enkelt billede. Tilsammen har teleskoperne fået navnet Event Horizon Telescope (EHT). Det er måske den største triumf – at forskere i dag på så sofistikeret vis kan trække på hinandens kræfter og samarbejde og på den måde afsløre nogle af universets mest skjulte hemmeligheder.

Billedet er – måske ikke så overraskende – det hidtil bedste bevis for sorte hullers eksistens. Det var Einstein som for over 100 år siden forudså sorte huller med relativitetsteorien, som sidenhen ikke har været til at skyde igennem; uanset hvor astronomerne kigger hen i universet, ser de at planeterne, stjernerne, galakserne og endda universet selv danser efter relativitetsteoriens takt.

Den orange ring er stof, som kredser rundt om det sorte hul i vanvittig høj fart. Den voldsomme energi får stoffet til at lyse, og derved afslører ringen det sorte hul, for normalt ville et sort hul være, ja sort, og dermed usynligt, da selv ikke lys kan undslippe det, så snart lyset har krydset begivenhedshorisonten. Det sorte hul på billedet befinder sig i centrum af galaksen Messier 87 – 55 millioner lysår fra Jorden.

Du kan læse mere her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: