Fem dage i Texas

Der sker ting og sager i Texas for tiden. De som følger med på Twitter i hvad SpaceX foretager sig vil vide, at der ved grænsen til Mexico står en enorm brændstoftank i blankt stål på tre ben og med en enkelt motor monteret i bunden. Det er Starhopper – SpaceX’ prototype af Mars-raketten Starship.

Det er svært at tro på, at en privat virksomhed kan bygge noget, som ingen andre har forsøgt at bygge før: Et egentligt rumskib, som vi kender det fra science-fiction film, der kan tage 100 mennesker med sig ombord og lande på Mars, vende tilbage til Jorden og blive brugt igen og igen ligesom et passagerfly, som blot stopper for at aflevere passagerer og tanke nyt brændstof. Det er et helt unikt fartøj, som overgår selv måneraketten Saturn V i forhold til, hvor meget den kan løfte ud i rummet, hvor meget det koster, og så at den skal være fuldstændig genanvendelig.

Jeg har i dag købt en billet til Brownsville, USAs Padborg om man vil, der ligger tæt på Boca Chica, hvor SpaceX tester Starhopper, for selv at få et syn for sagen, og selvfølgelig inspiration til en række artikler om, hvordan vi mennesker kan rejse til Mars. Jeg kommer til at være der i fem dage, og jeg glæder mig til at snakke med nogle af de andre rumfartentusiaster, som også har taget turen til Boca Chica. Økonomisk giver det ikke helt mening, for turen er dyr og med de aftaler, jeg har lige nu, kan jeg lige netop få lidt til mig selv, når flybillet, hotel og billeje er betalt.

Så der er noget andet, der trækker i mig også. Det er min fornemmelse af, at vores efterkommere en dag vil kunne læse i historiebøgerne om, hvad der foregik i Boca Chica i år 2019. For fremtidens Mars-kolonister vil Boca Chica være hellig jord – det sted, hvor tingene for alvor begyndte at tage fart.

Hvis det altså lykkes Elon Musk og SpaceX at bygge Starship. Og hvis der er nogen, som vil købe en billet til Mars.

Den største udfordring for Elons drøm om at etablere en koloni med en million indbyggere på Mars er, at der ikke er nogen business case for Mars. Planeten har ingen ressourcer, som er det værd at slæbe med tilbage til Jorden. Samtidig er den øde, mennesker kan ikke overleve i dens atmosfære, temperaturerne når sjældent op over frysepunktet, og så er der strålingen, som øger risikoen for kræft. Mange af de udfordringer kan overvindes med teknologi. Men det gør koloniseringe så meget desto sværere og dyrere, så de allerfleste vil formentlig sige nej tak til en billet, selv hvis de fik den gratis. Bare det, at det som minimum tager omkring to år, før du kan komme hjem igen, vil afskrække mange, for ikke at tale om, at rejsen meget vel kan ende katastrofalt. Elon Musk har ikke lagt skjul på, at de første kolonister risikerer at miste livet.

Tænk så på, at vi i forvejen har et helt kontinent på vores planet, Antarktis, som ingen rigtig gider at investere i, fordi det er fjernt og koldt. Det er et paradis sammenlignet med Mars.

Så hvem står tilbage i køen til en tur til Mars? Det vil nok være den samme type mennesker, som risikerer liv og lemmer og bruger formuer på at bestige eksempelvis Mount Everest. Folk, som gør det for spændingens skyld, endsige for æren og det faktum, at deres navne vil stå i historiebøgerne.

Der er meget som taler for, at det ikke kommer til at lykkes. Det var der også, da Elon Musk startede sin raketvirksomhed. I dag er SpaceX den største spiller på det amerikanske marked med sine billige og delvist genbrugelige Falcon 9 raketter. Måske, hvis NASA for alvor får øjnene op for, at SpaceX kommer til at lykkes med Starship, kan der måske komme et samarbejde ud af det. Og så vil Mars, Månen og måske resten af solsystemet efterhånden være indenfor menneskers rækkevidde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: